Dízel motorok buktatói

Mindenki hallott már a VW dízel motor botrányáról. Ennek kapcsán vizsgáljuk meg egy kicsit a dízel erőforrásokat, mik is a buktatók.

Az egyik ilyen a részterhelés, és a teljes terheléses üzem közötti különbség. Ezek a motorok részterhelésen olyan kevés kormot, és egyebet bocsájtanak ki, hogy nem igazán érzékelhető. De ki ne látott volna már olyan dízel autót, aminek a sofőrje mondjuk egy előzés miatt teljes gázt ad. Az eredmény kisebb-nagyobb füstfelhő. Ez alól sajnos az újabb típusok sem kivételek, nem kell az öreg roncsokat magunk elé képzelni.

CO2 kibocsájtás. Régebben a dízelek előnyben voltak, de a benzinesek fejlődése miatt az előny eltűnt. Az átlag valahol 120 – 130 g/km körül van. Utánagondoltál már? 130g kilométerenként!!!! 100Km alatt ez 13Kg!!! Egy átlagos autó fusson mondjuk egy évben 10.000Km-t. Akkor az éves kibocsájtás 1,3 tonna!!! Hihetetlen, igaz? És rögtön tegyük hozzá, hogy ez csak egy átlag. Ha valaki sportosabban vezet, ez az érték több is lehet. Ez sajnos dízelre, és benzinesre egyaránt igaz.

A dízelek nagy problémája a részecske kibocsájtás. Erre persze kitalálták a részecskeszűrőket, de a hatékonyság változó. El is szennyeződhetnek a szűrők. A korszerűbb autókba ilyenkor öntisztítás megy végbe. Ehhez a rendszer vegyszert használ, amit egy külön tartályban tárolnak. Talán sok dízel tulajdonos nem is gondolná, hogy egy ilyen vegyszert tartalmazó tartály is van az autójában. kb. 100.000Km-ként töltik újra a szervizben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*