Tükörrel, vagy tükör nélkül?

A DSLR fényképezőgépek ismertek az olvasó előtt. Szintén nem ismeretlenek a MILC gépek, vagy a Sony tükör nélküli nagy-gépei. Elemezzük, melyik kategóriáé lehet a jövő.

A tükrös gépek nagy előnye volt a valós, és nagy fényerejű keresőkép. A tükör segítségével még sötétben is az emberi szem fényérzékenységével, és tisztaságával használhatjuk a keresőképet. Régebben nem is létezett más, csak optikai kereső. Aztán fejlődött a technika, és megjelentek az elektronikus keresők is. Sokáig nagy hátrányban voltak a lassú frissítés, és a sötétben nyújtott rossz teljesítmény miatt. Azonban ez mára már megszűnőben van. Még vannak hátrányok, de ezek már egyre inkább tolerálhatóak. Így elhagyhatóvá vált a tükrös rendszer. Ez hívta életre a tükör nélküli, cserélhető objektíves gépek kategóriáját. Ez nagy előny, mert a gépek kisebbek, és nem utolsó sorban olcsóbbak is lehettek. Ennek a kategóriának az éllovasai az Olympus, és a Sony.

A „nagyok” Canon, Nikon későn reagáltak. Első időszakban lenézték ezt a fejlesztést. Azonban szembesülniük kellett azzal, hogy a vevők körében nagy sláger a kicsi, de nagy tudású gép. A hátrányukat a mai napig nem tudták behozni ezen a téren. Például a Sony A7 sorozata gyakorlatilag a csúcskategóriás gépek teljesítményét ostromolja. Azonban olcsóbban, és kisebb méretben. Homokba dugja a fejét az, aki nem látja; ezeké a gépeké a jövő. Az elektronikus kijelző azonnal mutatja a beállításokat, gyakorlatilag szinte azt látjuk, amit majd az elkészült képen fogunk. Ezek a gépek a tükör elhagyásával csendesebbek is, nincs tükörfelcsapódás. Folytatjuk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*