Linux mindenkinek

A legnépszerűbb Linux operációs rendszerek a következők:

ubuntu  Linux_mint fedora

Manapság egyre többet hallani a nyílt forráskódú szoftverekről és ezek között is a Linux alapú operációs rendszerekről. Ezek közös jellemzője, hogy ingyenesek és szabadon letölthetőek az internetről. (Néhány kiadás pénzért vásárolható meg, de ezeknek is létezik egy egyszerűbb, ingyenes verziója. A következőkben néhány szó a Linux-ról. 
A Linux történetét megtalálhatjátok ITT A Linux operációs rendszereket un. disztribúciókban adják ki. Ezek tulajdonképpen egy programcsomagot jelentenek, melyet egy adott közösség fejleszt, természetesen ingyen, lényegében hobbiból. Mit is jelent ez a felhasználó számára? Azt, hogy nem csak egy „üres” operációs rendszert kap, ha telepíti az adott Linux disztribúciót (mint pl. Windows esetében); hanem egy teljes csomagot Office-al, képnézegetővel, cd-dvd íróval stb. Az a hiedelem él még sokakban, hogy a Linux nehezen kezelhető, nagy szaktudást igénylő operációs rendszer. Ez a kezdetekkor így is volt, de ez mára már a múlté. A valóságban a Linux egy a Windows-hoz teljesen hasonló kezelőfelülettel rendelkező, könnyen telepíthető barátságos rendszer. Aki teljesen személyre karja szabni, persze többször kell használni a parancssort (mint Windows alatt a DOS), de ha az ember hozzáértéssel nyúl hozzá, meglepő dolgokat is kihozhat belőle. A szerző megjegyzése: A Windows szinte egyáltalán nem manipulálható, vagy adott esetben ott is komoly szaktudás szükséges.
Néhány szót a csomagokról. Vannak több szakértelmet kívánó, de nagyon kiváló disztribúciók (ezek a legrégebbiek is talán). Ilyen a Debian, Fedora, Mandriva. És vannak a nagyközönség számára fejlesztett, nagyon könnyen kezelhető kiadások, melyek közül a legismertebbek: OpenSUSEUBUNTU. A SUSE német fejlesztés, nagyon professzionális, de pénzért árulják. Az OpenSUSE ennek ingyenes változata. Szép a felület, és felhasználóbarát. A legelterjedtebbek egyike azonban az UBUNTU. Teljes egészében ingyenes. Nagyon jó a támogatottsága. Több verziója is elérhető a hivatalos honlapról

Teljesen magyar, könnyen telepíthető és kezelhető. Néhány beállítást ugyan igényel multimédiás szempontból (pl. élő tv adások a honlapokon), de ehhez részletes segítség olvasható az UBUNTU honlapján. Mindenkinek csak javasolni tudom!
Most tőszavakban a Linux előnyeiről és hátrányairól.

Előnyök:

♦ Ingyenes
♦ Könnyen beszerezhető (letölthető) a neten
♦ Széleskörű támogatás a világhálón
♦ MicrosoftOffice kompatibilis irodai szoftvercsomag
♦ Kis hardverigény (Főleg a Windows Vista-hoz viszonyítva.)
♦ Nagy biztonság
♦ Megbízható működés (Nincs fagyás, nem omlik össze, nincs kékhalál stb.)

Hátrányok:

♦ Nem futtathatóak a csak Windowsra írt programok (.exe) (Ill. csak korlátozással)
♦ Bizonyos hardverelemeket nem képes automatikusan kezelni. (A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy lehet gép, amire nem települ magától, csak szakértői segítséggel. Főleg a legújabb kiadású videokártyákra igaz.)

Látható az előnyök között a nagy biztonság. Ez két összetevőből következik. Első: Mivel jelenleg nem tömegesen elterjedt operációs rendszerről van szó, így a vírustámadások és kémprogramok szinte teljesen elkerülik. (Egészen pontosan a világhálón még nem lehet Linux-on terjedő vírusról olvasni. Gyakorlatilag nincs.)
Második: Az ingyenességből adódóan a rendszerünket mindig a legfrissebb állapotban tarthatjuk. (Ingyenesen frissíthetjük.) Ezáltal a felfedezett hibák gyorsan befoltozhatók. Windows esetében ritkán adnak ki javításokat (ServicePack) és az átlagfelhasználó még ezeket sem telepíti. Vagy talán nem is jut hozzá.
Ezek után nézzük meg kinek, ajánlható a Linux?
Mindenkinek, aki a gépét nem játékra használja; vagy nincsen szüksége speciális, Windowsra írt programra. Õk nem fognak csalódni benne és egy biztonságos, megbízható operációs rendszer megelégedett üzemeltetői lesznek. SOK SIKERT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*